Na zelený čtvrtek opět zelené pivo
Na Zelený čtvrtek, který tentokrát připadá na 21.4. se opět objeví na čepu hospod v České republice speciální Zelené pivo. Letošní rok bude již šestým v pořadí, kdy se bude speciální třináctistupňové pivo bude točit. Manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček uvedl, že v letošním roce opět uvařili o něco více piva než loni, a to dohromady 5300 litrů, které se rozdělí mezi Moravu a Čechy. Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, najdou všichni zájemci také na webových stránkách www.zelenepivo.cz.
Fenomén Zeleného piva se zrodil v Brně. Poprvé je v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách. Inspiraci na vznik zeleného speciálu si Petr Hauskrecht přivezl z cesty po jižní Evropě.
Volba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu -zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.
Dnešní Zelené pivo vzniká spojením pramenité vody a ječného sladu vyrobeného z ječmene a žateckého chmele. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, čímž získává plnou chuť a příjemnou hořkost. Sílu Zelenému pivu dodává osmidenní spodní kvašení s využitím pivovarských kvasnic. Za svou charakteristickou barvu Zelené pivo vděčí bylinnému extraktu.