Před 30 lety otevřel McDonald’s první českou pobočku. Přitáhla davy i celebrity
Fronty před otevřením první pobočky ve Vodičkově ulici.
V neděli 20. března 1992 otevřel vůbec první McDonald’s u nás. Události ve Vodičkově ulici se zúčastnilo mnoho tisíc lidí, pro něž byla americká restaurace symbolem svobody a něčeho, co komunistický režim svému obyvatelstvu odpíral. Nechyběly ani známé osobnosti jako Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Lenka Filipová či tehdejší americká velvyslankyně a herečka Shirley Temple-Blacke. Před restaurací se tvořily fronty dlouhé stovky metrů, které musely být regulovány policií, a restaurace za svůj první den provozu obsloužila rekordních 11 tisíc zákazníků. Ti si mohli dopřát třeba Cheeseburger, Big Mac, jablečnou taštičce či shake. Bez zajímavosti není ani fakt, že právě restaurace McDonald’s ve Vodičkově ulici byla tou první, která se u nás proměnila ve franšízu; v roce 1995 ji získal Karel Suk. Plně v rukou franšízantů, a tedy českých podnikatelů jsou všechny restaurace McDonald’s od roku 2020.
McDonald’s byl v roce 1992 cenově výše než tehdejší běžné restaurace, Big Mac stál 48 korun. Dnes stojí 89 korun, ale v přepočtu si dnes lidé mohou dovolit z průměrné mzdy Big Maců více než 4x více. I proto měl minimálně po 90. léta McDonald’s jakýsi západní odér a ve srovnání s dneškem byl brán třeba jako vhodné místo na podnikatelské schůzky. „Normálním fast-foodem“ bez ideologických příkras se McDonald’s stal asi až v aktuálním miléniu.
V nabídce byl Cheeseburger, Big Mac, hranolky nebo Shake.
První vedoucí provozovny Karel Suk s herečkou a tehdejší americkou velvyslankyní Shirley Temple- Black.
Slavnostní otevření si nenechaly ujít ani některé celebrity, zde je zpěvačka Lenka Filipová.
Ale zúčastnil se i herec Josef Abrhám.
A také herec Jiří Bartoška.
Tak šel čas
Důležité milníky se odehrály i v následujících letech. První McDonald’s v Ostravě byl otevřen v roce 1993 a ve stejném roce jsme u nás oslavili také příchod prvního Drive-Thru, a to v restauraci ve Velkém Meziříčí na D1. Rok 1997 se nesl ve znamení prvního ročníku McDonald’s Cupu, který se postupně vypracoval na největší turnaj ve fotbale pro děti z prvních stupňů základních škol. V roce 2009 bylo v Průhonicích u Prahy otevřeno první McCafé a od roku 2010 mají všichni zákazníci McDonald’s wi-fi zdarma. Dotykové kiosky byly představeny v roce 2015 v restauraci na pražské Jižní spojce a v roce 2017 přivítal český McDonald’s miliardtého zákazníka. O rok později jsme si mohli začít pochutnávat na burgerech s dovážkou prostřednictvím McDelivery a v roce 2019 byla opět na Jižní spojce otevřena první restaurace nové generace stejně jako jubilejní 100. restauraci v Opavě. A jak to bylo s nabídkou pokrmů, které dnes tolik milujeme? Happy Meal si můžeme objednat od roku 1995, McNuggets dorazily v roce 1997. Od roku 2005 se připravuje McRoyal a významný byl i rok 2007: premiéru oslavil Big Tasty stejně jako snídaňová nabídka. Rok 2010 se nesl ve znamení McWrapu a v roce 2014 přibyl první bezlepkový produkt. Od roku 2016 najdete v burgerech výhradně české hovězí.
Česká spojka
I když McDonald’s nezaložil, dokázal ho proměnit v největší a nejúspěšnější síť restaurací na světě. Řeč je o podnikateli Rayovi Krocovi, který se narodil v roce 1902 a jehož rodiče pocházeli z vesničky Stupno v Plzeňském kraji. K podnikání Raye přivedl otec, a tak se už od mládí živil kdečím. Měl vlastní obchod s deskami, prodával kelímky či roboty na přípravu zmrzlinových shaků. V 50. letech se pak seznámil s bratry McDonaldovými, kteří provozovali populární bistro. Ray si od nich nejprve v roce 1955 koupil franšízu, aby v roce 1961 ovládl celou společnost. A byl to právě on, kdo tu zavedl vysoké požadavky na hygienu nebo nadstandardní zákaznický servis, což k popularitě restaurací nejen v USA, ale i po celém světě významně přispělo. Když Ray Kroc v roce 1984 zemřel, byla hodnota jeho majetku vyčíslena na 600 milionů dolarů, což by dnes znamenalo bezmála 38 miliard korun. Časopis Time ho rovněž zařadil mezi stovku nejvýznamnějších osobností uplynulého století a až se budete toulat po Plzeňsku, zastavte se ve Stupně. Ray Kroc tu má od roku 2002 svoji pamětní desku.
Loňský rok proběhl ve znamená pomalého návratu k normálu
I přes nelehkou dobu způsobenou pandemií se loni restauracím McDonald’s v ČR dařilo. Tržby oproti předchozímu roku rostly o 19 % a dosáhly bezmála 7 miliard korun. Oproti roku 2020 byl patrný návrat zákazníků do restaurací, rostla ale také rozvážka McDelivery a obliba snídaňových pokrmů. Důležitá změna proběhla na postu generálního ředitele, kdy dlouholetého lídra Tomasze Rogacze vystřídal Dan Camp. „Je nám ctí a jsme vděční, že už tři dekády můžeme Čechům nabízet naše tradiční produkty, které jsou ikonicky známé po celém světě. Jsme hrdí, že jsme před 30 lety naše podnikání pod zlatými oblouky postavili na hodnotách jako je podpora komunit, zodpovědnost, rovná příležitost a radost, a že na nich pevně stojíme dodnes,“ říká Camp.
Letos plánuje McDonald’s otevřít svou už 110. restauraci v Česku.
Podívejte se na další fotografie z otevření pobočky ve Vodičkově ulici 30. března 1993.
Zdroj fotografií: McDonald’s
Tip redakce
Tak to dlouho netrvalo. McDonald's v Rusku sice skončil, ale Rusové si z toho nic nedělají. Vypadá to, že restaurace znovu otevřou, jen pod jiným názvem a opravdu lehce pozměněným logem. Seznamte se se Strýčkem Váňou!