IKEA představila vlastní kuchařku. Radí, jak zpracovat zbytky v domácnosti
Řetězec s nábytkem IKEA přichází s další ze svých aktivit usilujících o lepší svět a udržitelnější chování spotřebitelů. Nyní se zaměřil na plýtvání jídlem, kterého se každý den vyhodí 63 %. Kanadská pobočka IKEA proto vytvořila vlastní kuchařku, ve které radí, jak vařit právě ze zbytků a zužitkovat v kuchyni téměř vše.
Tato kuchařka s názvem IKEA ScrapsBook obsahuje 50 receptů, které staví zbytky jídel do středu pozornosti. Ať už se jedná o ovocné či zeleninové slupky, přezrálou zeleninu nebo odkrojky z mrkve. Lidé se tak dozví, jak například přimíchat kukuřičné slupky do kuřecí polenty a jak dochutit čokoládové koláče banánovými slupkami.
Recepty vytvářelo 10 šéfkuchařů, mezi nimi například Adrian Forte, Craig Wong a Trevor Bird. A kromě receptů se čtenáři mohou těšit i na tipy týkající se udržitelnosti.
ScrapsBook přichází pár měsíců po reklamě Scrap Ballet, ve které mladý pár tančí a souběžně připravuje chutný pokrm ze zbytků. Joel Holtby, kreativní ředitel agentury agentury Rethink, která se spolupodílela na projektech ScrapsBook i Scrap Ballet, k celému nápadu uvedl:
„Během pandemie vaří mnohem více lidí doma, a přitom je odpad z domácností opravdu závažný problém. Existuje tolik věcí, které vyhazujeme, aniž bychom o nich přemýšleli. A i když jsou si někteří lidé této problematiky vědomi, nevědí, jak začít. Spousta jídla je tak vyhozena, i když by se z něj dal udělat chutný porkm.”
Zmíněné video Scrap Ballet můžete zhlédnout níže.
ScrapsBook, který obsahuje více než 300 stránek, je zdarma ke stažení, a tak z něj může vařit skutečně kdokoliv.
Udržitelnost v českém prostředí
Česká pobočka řetězce IKEA tento měsíc přišla s vlastní kampaní, ve které se zaměřuje na téma udržitelnosti a cirkularity s názvem Pojďme spolu dát věcem nový účel. Snaží se v ní ukázat, že žít udržitelným způsobem v souladu s principy cirkularity je docela snadné, a pomůže nám to šetřit životní prostředí i peníze.