Na hamburgery sestavené robotickým šéfkuchařem se v San Franciscu stojí dlouhé fronty

10. 9. 2019 | Kristýna Vozková
Robotický kuchař Creator dokáže připravit až 130 hamburgerů za hodinu, všechny v nejlepší možné kvalitě a z čerstvých surovin. Nahradí v blízké budoucnosti nové technologie šikovné ruce těch nejlepších šéfkuchařů?

Tenhle kuchař sice nemá michellinskou hvězdu, ale přesto se na jeho hamburgery stojí v San Franciscu dlouhé fronty. Proč? Nikde jinde totiž nedostanete burger, kterého se během přípravy nedotkla lidská ruka. Všechny suroviny totiž chystá, peče i servíruje téměř 4,5 metrů dlouhý robot. 

Start-up s názvem Creator má prozatím jen jednu jedinou pobočku, ale i přesto už se v San Franciscu šušká o gastronomické revoluci. Skutečně se blíží doba, kdy nám v restauracích budou nejlepší pokrmy místo cenami ověnčených šéfkuchařů připravovat hi-tec stroje? A je burger z Creatoru opravdu tak dobrý, jak tvrdí zakladatel start-upu, Alex Vardakostas? Alex obracel hamburgery v restauraci svých rodičů od 9 let. Později začal přemýšlet nad tím, že by celý proces mohl být mnohem jednodušší a efektivnější, jak pro výrobce, tak pro konzumenta. „U nás dostanete za cenu Big Maca skvělý čerstvý hamburger z těch nejlepších ingrediencí. O to se postará náš systém se zhruba 350 senzory, 20 počítači, 50 aktuátory a různými kódy a algoritmy, ” uvádí Vardakostas. Stroj dokáže vytvořit hamburger do pěti minut (až 130 hamburgerů za hodinu), vždy v té nejvyšší kvalitě a bez pomoci jediné lidské ruky. 

Právě díky úspoře na nákladech za lidskou práci si může start-up dovolit investovat větší sumy do samotných ingrediencí a zároveň prodávat kvalitní produkt za 6 dolarů. Čerstvě pečené housky pocházející z lokálního pekařství, nejlepší kousky masa, 15 druhů domácích omáček nebo čedar, který se strouhá až přímo na housku. Tento podnik je, zdá se, rájem pro všechny milovníky kvalitních a neošizených burgerů. Moderní výrobní linka se potom postará nejen o správné přiřazení jednotlivých surovin na zvolený hamburger, ale také o adekvátní množství omáček a perfektně propečený kus masa díky 11 termosenzorům monitorujícím nejen varné plochy, ale i okolní teplotu. Robot zvládá dělat simultánně několik úkonů a podle Vardakostase v sobě kombinuje technologickou přesnost s nejmodernějšími gurmánskými technikami.  „Umožňuje nám využívat techniky, které bychom jen stěží zvládli ručně. Mleté maso je například na housku rovnáno tak, aby šla vlákna vertikálně s vaším skousnutím. Máte díky tomu pocit, že se vám přímo rozplývá v ústech,” uvádí jako jeden z příkladů. Pravdou je, že pokud by něco obdobného dělal šéfkuchař s každým kouskem hamburgera, asi byste si na něj počkali déle než pět minut. 

Neznamená to však, že v restauraci nenarazíte na žádného příslušníka lidské rasy. Objednávky jsou řízeny přes tablet, ale hosty obsluhuje běžný personál. Restaurace disponuje také techniky, kteří na svých Apple Watch sledují stav linky a opravují případné poruchy. Jak uvádí majitel, Creator byla velká technologická výzva.  „Není to pro nás jenom nějaká hra. Chtěli jsme hostům zprostředkovat ten nejlepší kulinářský zážitek,” dodává Vardakostas. Mimo stránku technickou se řešila rovněž otázka, zda je rozumné, aby roboti přebírali lidskou práci. Podle Vardakostase je však nesmyslné odepírat si nejlepší nástroje a vybavení, obzvláště pokud na konci stojí kvalitní produkt za lidově dostupnou cenu.

Restaurace je v San Franciscu oblíbená nejen mezi mileniály. Je častým místem pro obchodní schůzky, jednání i soukromé akce. Možná je tedy spíše na místě zamyslet se nad tím, zda čeká automatizovanou gastronomii skutečně růžová budoucnost a lidé začnou preferovat robotické šéfkuchaře před těmi z masa a kostí. Do té doby si však může Creator klidně úžívat své místo na výsluní jakožto restaurace se skutečně unikátním konceptem.

 

Zdroje: businessinsider.com, creator.rest, sfchronicle.com

Štítky dokumentu: Budování značky Podpora prodeje

To nejlepší z moderního marketingu každý pátek do vašeho inboxu.

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Podobné články: