V supermarketu IGA v Montrealu si můžete koupit zeleninu vypěstovanou přímo u nich na střeše
Ochrana životního prostředí a udržitelný rozvoj jsou témata, která v dnešní době hojně přitahují zájem veřejnosti. Obyvatelům planety je kladeno na srdce, aby pečovali o své okolí, aby přehodnotili svůj životní styl a více se o matičku Zemi starali.
Jak to ale udělat ve velkoměstech, kde je více skla a betonu, než stromů a parků? Obyvatelé velkých amerických měst přišli s originálním nápadem využít prázdné střechy průmyslových budov a přeměnit je na „zelené střechy”, na kterých se dá pěstovat zelenina a další plodiny, a které zároveň zvelebují okolí.
Když se o tomto návrhu doslechl majitel supermarketu IGA v Saint-Laurent v Montrealu, Richard Duchemin, rozhodl se tento zelený projekt rozjet ve velkém. Na střeše supermarketu o celkové rozloze 2323 metrů čtverečních začal pěstovat více než 30 druhů zeleniny - kapustu, rajčata, lilek, salát, ředkvičky, bazalku, česnek a mnoho dalších. Několik zaměstnanců má na starosti tuto jedinečnou zahrádku ve tvaru písmen IGA. Pěstují, hnojí, sklízí čerstvou zeleninu a bylinky a zásobují jimi supermarket. Zákazníci si zde tak mohou koupit skutečně organické a lokálně pěstované produkty.
„Zájem o lokální potraviny stále roste. A nic není více lokální než tohle. Některé restaurace si pěstují bylinky v krabicích, my jsme zašli ještě mnohem dál,” uvedl Duchemin pro deník Montreal Gazette.
K zavlažování střešní zahrady byl využit systém pro odvlhčení budovy supermarketu. Zužitkovala se tak voda, která by jinak přišla vniveč. To ale není jediná vychytávka téhle obří zahrádky. Tradiční zelené střechy využívají tzv. hydroponický systém pěstování (bez půdy v živném roztoku pozn. red.), protože povrch střechy není běžně navrhován na pěstování potravin. Duchain však trval na využití klasické půdy. Po konzultaci s agronomem vznikl speciální plán, jak zachovat půdu úrodnou, a tak bylo možné vypěstovat plodiny klasickým způsobem. Díky tomu je zelenina společností Ecocert Canada kategorizovaná jako organická. Všechny produkty můžete zakoupit v supermarketech IGA pod označením „fresh from the roof” neboli „čerstvé ze střechy”.
Drobný problém nastal, když zeleninu začal napadat škodlivý hmyz. Duchemin však situaci vyřešil v duchu ekologického nádechu celého projektu a místo tradičních pesticidů využil k vyhubení záškodníků exotické divoké květiny. Střešní zahrada přilákala kromě škůdců také včely. Těm nechal majitel vystavět podél střechy 8 velkých úlů, které zásobují supermarket 600 sklenicemi čerstvého medu ročně.
Údržba takového projektu je finančně nákladná, to se ale nikterak neprojevuje na ceně výrobků, které jsou prodávány za stejnou cenu jako jiné organické produkty. Navíc zahrada v zimě snižuje náklady za energie, protože působí jako přírodní izolátor.
Tento eco-friendly projekt se dočkal certifikace LEED Gold certified building, který představuje vysoký standard mezi zelenými střechami. Pro jeho tvůrce je ale patrně důležitější přidaná hodnota projektu, která by měla spočívat především v tom, inspirovat další supermarkety ke stejnému kroku. Ve velkém měřítku by tyto eko zahrádky mohly zajímavým způsobem oživit tamní ekonomiku.
Zdroje: psfk.com, threehugger.com, montrealgazette.com