Lovecký salám, spišské párky a špekáčky mají chráněné označení "tradiční zaručená specialita" EU
Ilustrační obrázek, zdroj: www.sxc.hu |
Čeští a Slovenští výrobci masných produktů mají dalšího pomocníka při navyšování konkurenceschopnosti na unijním trhu. Čtyři masné produkty - konkrétně lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám - získaly chráněnou známku "tradiční zaručená specialita" EU.
Každý výrobce, který bude chtít na svém produktu tuto známku použít musí respektovat regstrované složení potraviny. Například špekáček, který bude možné označit za zaručenou specialitu EU, musí obsahovat nejméně 56 % hovězího a vepřového masa, přičemž k zahuštění směsi nesmí být použity rozemleté kosti, odřezkové a odpadové maso, mouka, masokostní moučka nebo sójové produkty.
Označení špekáček však v tomto případě budou moci používat čeští i mezinárodní výrobci, přestože výše stanovené složení nedodrží. Svůj výrobek však nebudou moci označit symbolem "tradiční zaručené speciality" EU.